Čadež: Srbiji treba jaka Privredna komora

Bez autora
May 21 2015

Privredna komora Srbije (PKS), zajedno sa regionalnim privrednim komorama radi na uspostavljanju jedinstvenog komorskog sistema u našoj zemlji, što je jedan od uslova za jačanje i unapređenje domaće privrede, izjavio je danas u Staroj Pazovi predsednik PKS Marko Čadež.Srpskoj privredi je neophodan "jedinstven, jak i organizovan glas i to je ono što Privredna komora Srbije želi da stvori od komorskog sistema", rekao je Čadež novinarima uoči razgovora za sremskim privrednicima, kojima je predstavio novi koncept uređenja komorskog sistema, koji se radi u partnerstvu sa Privrednom komorom Austrije...

Privredna komora Srbije (PKS), zajedno sa regionalnim privrednim komorama radi na uspostavljanju jedinstvenog komorskog sistema u našoj zemlji, što je jedan od uslova za jačanje i unapređenje domaće privrede, izjavio je danas u Staroj Pazovi predsednik PKS Marko Čadež.

Srpskoj privredi je neophodan "jedinstven, jak i organizovan glas i to je ono što Privredna komora Srbije želi da stvori od komorskog sistema", rekao je Čadež novinarima uoči razgovora za sremskim privrednicima, kojima je predstavio novi koncept uređenja komorskog sistema, koji se radi u partnerstvu sa Privrednom komorom Austrije.

Napominjući da je sa svih 19 regionalnih privrednih komora u Srbiji postignut sporazum o zajedničkom delovanju na reorganizovanju i stvaranju jedinstvenog komorskog sistema, Čadež je istakao da bi ubuduće trebalo da imamo efikasniji i za privredu pogodniji i korisniji komorski sistem.

To konkretno znači da će, uz ostalo, članovi Privredne komore ubuduće plaćati jednu članarinu "za koju će znati šta dobijaju", kao i da će odgovarajući domaći ili međunarodni privredni projekti biti jedinstveno sprovođeni, odnosno brže i efikasnije nego do sada.
 
Čadež je naveo da postoje takozvana tri stuba u procesu reogranizovanja komorskog Sistema u Srbiji, od kojih je prvi taj jedinstveni način zastupanja interesa privrede pred lokalnim samoupravama, državnim institucijama kao i u inostranstvu.

Drugi stub je internacionalizacija, koja podrazumeva pre svega novi sistem povezivanja naših privrednih kompanija sa onima u svetu, razmena znanja i iskustava kao i efikasniji ulazak na nova tržišta.

"Ne vidim drugi prostor za rast srpske privrede, sem u povezivanju i ulasku na nova tržišta", naglasio je Čadež i dodao da je od početka ove godine, kada je došao na čcelo PKS, organizovano oko 15 značajnih privrednih foruma u inostranstvu i još više u zemlji.
 
Treći bitan stub je edukacija budućih privrednika, odnosno stvaranje uslova za uvođenje dualnog obrazovanja, koje podrazumeva to da učenici paralelno sa pohađanjem nastave u školama, posećuju i privredne kompanije, kako bi se mladi što bolje pripremili za zahteve savremenog tržišta rada, rekao je predsednik PKS.

Čadež je objasnio da je za reorganizovanje domaćeg komorskog sistema prihvaćen austrijski model, jer je reč o zemlji slične veličine kao i privredne strukture, pa takav koncept može da bude primenjiv i kod nas.

Delegacija PKS i Regionalne privredne komore Srema, pre razgovora u Kući fudbala o reformi komorskog sistema i stanju u domaćoj privredi, posetila fabriku autodelova "IGB Automotiv" u Inđiji, čiji je većinski vlasnik nemačka kompanija "Baurhin".

Vlasnik te kompanije Jozef Hilmer istakao je da je ta njihova investicija u Srbiji veoma uspešna i najavio nova ulaganja i proširivanje pogona, čime će u naredne tri godine biti uposleno još oko 500 novih radnika.

Taj proizvođač grejača za automobilska sedišta i volane, klima sisteme i senzore za auto pojaseve trenutno zapošljava više od 1.300 radnika od kojih su oko 90 odsto žene.

Čadež je posle razgledanja pogona izrazio zadovoljstvo što imamo u Srbiji takvu fabriku i ocenio da je to jedna od najuspešnijih i najvažnijih investicija u domaćem sektoru proizvodnje delova i opreme za autoindustriju.

Posle razgovora sa rukovodstvom "IGB Automotiv" kao i nakon posete staropazovačkom privrednom društvu "Artinvest", koje nudi tržištu najkvalitetnije i najsavremenije proizvode za proizvodnju nameštaja, Čadež je istakao da PKS može dosta da pomogne privrednim preduzećima u njihovom poslovanju i nastupu na tržištu.
 
S druge strane, za PKS su takođe značajne sugestije i predlozi koje dolaze iz tako uspešnih firmi kao što su te dve, rekao je Čadež.

U razgovoru sa sremskim privrednicima učestvovao je i predsednik Regionalne privredne komore Srem Đorđe Božić, koji je napomenuo da privrednici s velikom pažnjom očekuju novi zakon o komorama, koji bi trebalo da bude primenjivan već iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik